Time for saffron
Här kommer ett recept på en riktigt lättgjord, nästa nyttig och mycket julig dessert. God är den också! Passar perfekt så här i adventstider....
Yoghurt med kryddmarinerade aprikoser
4 portioner
16 torkade aprikoser (ca 100 g)
2 krm kardemummafrön
4 svartpepparkorn
1 krm saffran
1½ dl vatten
2 msk flytande honung
5-6 dl turkisk yoghurt (10%)
3/4 dl grovhackade pistaschkärnor
Gör så här:
1. Klipp aprikoserna i munsbitar. Stöt kardemumma och peppar i en mortel. Lägg kryddorna i en skål med saffran.
2. Koka upp vattnet och häll det över kryddorna. Rör om och vänd ner aprikoser och honung. Låt blandningen står ett par timmar, gärna över natten.
3. Klicka hälften av yoghurten i skålar. Skeda över lite aprikoser. Varva med ytterligare yoghurt och aprikoser. Toppa med pistaschkärnor.
De kryddmarinerade aprikoserna blir bara bättre av att stå längre än en natt i kylen – håller sig i minst en vecka. Njut!
2. Koka upp vattnet och häll det över kryddorna. Rör om och vänd ner aprikoser och honung. Låt blandningen står ett par timmar, gärna över natten.
3. Klicka hälften av yoghurten i skålar. Skeda över lite aprikoser. Varva med ytterligare yoghurt och aprikoser. Toppa med pistaschkärnor.
De kryddmarinerade aprikoserna blir bara bättre av att stå längre än en natt i kylen – håller sig i minst en vecka. Njut!
***
Here's the recipe for a delicious desert that I made the other day. It's the perfect desert for Advent; easy to make, delicious and almost healthy. :-)
Yoghurt with spicy apricots
4 portions
16 dried apricots (about 100 g)
2 pinches of cardamom seeds (2xone ml measuring spoon)
4 black peppercorns
1 pinch saffron (one ml measuring spoon)
2/3 cup water
2 tbsp runny honey
2,5 cup Turkish yoghurt
chopped pistachio
Cut the apricots into pieces. Pulverize the cardamom and pepper in a pestle and mix them in a bowl with saffron. Boil water and pour it over the saffron-mix. Stir and add apricots and honey. Let the mixture stand for a few hours, preferably overnight. Layer the yoghurt and the apricots in bowls. Put some pistachio on the top.
8 kommentarer:
Låter ju aaasgott! Skall testas, pronto!
That looks so delicious!!! I love spiced fruits... mmmm!
Önskade verkligen att detta recept skulle dyka upp när jag såg bilden på ig. Låter så gott och dessutom, vackert!!
Måste testas. I perioder missbrukar jag turkisk yoghurt.
Ha en fin dag! Kram
Do you know.... I can't remember what saffron tastes like... hmmm... but I do know that I LOVE cardamom. My grandmother and grandfather were Danish and because we always visited them for the holidays, there were LOTS of baked goods with it. So, it's a flavour that has very special feelings attached to it. =]
Looks, yummy, Karin! =]
xxo
Ser väldigt trevlig ut (du ser ju hur gammal jag är, som väljer att skriva trevlig....)
:)
Kramar
Efterrätten låter mycket spännande och framför allt så är den otroligt vacker att se på tillsammans med den gula duken... Tack för receptet!
Kram!
Moa
Det ser ju himla smaskigt ut! Men jag kan inte äta aprikoser längre efter en liten incident som involverade aprikos- och ädelostpaj. De två ingredienserna bör aldrig kombineras ;-S
skulle du kunna maila mig? jag får inte länken till din adress att fungera i min knasiga dator. har en liten fråga...
hälsar åsa
tradgardenpahojden@gmail.com
Skicka en kommentar