Chocolate truffles for New year's eve
God fortsättning! Hoppas julen varit härlig och bjudit på allt det där som man vill ha. För min del var julen underbart lugn. Riktigt skönt att bara vara, äta gott, umgås och titta på tv efter en riktigt intensiv höst. Sovmorgon varje dag utan en ilsken klocka som ringt en endaste gång. Årets julbord blev minimalt med bara favoriter samt mindre kött och mer grönsaker än vanligt. Julgodis vill jag inte vara utan och i år satsade jag på god hemlagad kola och en lite nyttigare chokladtryffel. Den senare blev så bra att jag kommer att göra ytterligare en sats inför nyår. I år firas nyår borta och jag behöver inte tänka på maten men lite tryffel ska jag i alla fall ta med mig....
Receptet på kolan hittar ni bland annat på Ulrikas fina blogg Från sött till salt. Jag bytte glykosen mot glykossirap, som är billigare och finns att köpa i vanlig mataffär. Det går dock inte att låta kolan koka till 170 grader med glykossirap. Min var klar vid 145-150 grader. För den som vill testa att göra enkla och lite nyttigare tryfflar kommer här mitt recept:
- Hacka choklad och pekannötter fint. Använd gärna en matberedare.
- Koka upp grädde och agavesirap och häll den över den hackade choklad. Rör tills chokladen är smält och tillsätt smör samt apelsinjuice och rivet apelsinskal.
- Häll över chokladen i en form och låt den stelna i kylskåp i några timmar.
- Forma kulor och rulla dessa i hackade nötter (t.ex. pekannötter och hasselnötter).
1-2 tbsp agave syrup (can be omitted if you prefer less sweet truffles)
1 tablespoon butter
juice and zest of one orange
1 handful of pecans
mixed chopped nuts
How to: Chop the chocolate and pecans finely (or use a food processor). Bring the heavy whipping cream and agave syrup to a simmer and pour it over the chopped chocolate. Stir until the chocolate is melted and add butter, orange juice and zest. Pour the chocolate into a mold, let it cool and then place it in the refrigerator for a few hours. Roll in hands quickly before you roll them in chopped nuts (such as pecans and hazelnuts).