måndag 26 november 2012

Time for saffron



Här kommer ett recept på en riktigt lättgjord, nästa nyttig och mycket julig dessert. God är den också! Passar perfekt så här i adventstider....

Yoghurt med kryddmarinerade aprikoser

4 portioner

16 torkade aprikoser (ca 100 g)
2 krm kardemummafrön
4 svartpepparkorn
1 krm saffran
1½ dl vatten
2 msk flytande honung
5-6 dl turkisk yoghurt (10%)
3/4 dl grovhackade pistaschkärnor

Gör så här:
1. Klipp aprikoserna i munsbitar. Stöt kardemumma och peppar i en mortel. Lägg kryddorna i en skål med saffran.
2. Koka upp vattnet och häll det över kryddorna. Rör om och vänd ner aprikoser och honung. Låt blandningen står ett par timmar, gärna över natten.
3. Klicka hälften av yoghurten i skålar. Skeda över lite aprikoser. Varva med ytterligare yoghurt och aprikoser. Toppa med pistaschkärnor.

De kryddmarinerade aprikoserna blir bara bättre av att stå längre än en natt i kylen – håller sig i minst en vecka.  Njut!



***



 
Here's the recipe for a delicious desert that I made the other day. It's the perfect desert for Advent; easy to make, delicious and almost healthy. :-)


Yoghurt with spicy apricots
4 portions
16 dried apricots (about 100 g)
2 pinches of cardamom seeds
(2xone ml measuring spoon) 

4 black peppercorns
1 pinch saffron (one ml measuring spoon)
 

2/3 cup water
2 tbsp runny honey
2,5 cup Turkish yoghurt
chopped pistachio
  
Cut the apricots into pieces.  Pulverize the cardamom and pepper in a pestle and mix them in a bowl with saffron. Boil water and pour it over the saffron-mix. Stir and add apricots and honey. Let the mixture stand for a few hours, preferably overnight. Layer the yoghurt and the apricots in bowls. Put some pistachio on the top.

8 kommentarer:

Petra / Popetotrora 26 november 2012 21:52  

Låter ju aaasgott! Skall testas, pronto!

Caitlin 26 november 2012 23:06  

That looks so delicious!!! I love spiced fruits... mmmm!

Anna/Rackarungar 27 november 2012 07:45  

Önskade verkligen att detta recept skulle dyka upp när jag såg bilden på ig. Låter så gott och dessutom, vackert!!
Måste testas. I perioder missbrukar jag turkisk yoghurt.
Ha en fin dag! Kram

Katy Noelle 27 november 2012 14:39  

Do you know.... I can't remember what saffron tastes like... hmmm... but I do know that I LOVE cardamom. My grandmother and grandfather were Danish and because we always visited them for the holidays, there were LOTS of baked goods with it. So, it's a flavour that has very special feelings attached to it. =]

Looks, yummy, Karin! =]

xxo

creando 27 november 2012 16:17  

Ser väldigt trevlig ut (du ser ju hur gammal jag är, som väljer att skriva trevlig....)
:)

Kramar

Moa 27 november 2012 17:24  

Efterrätten låter mycket spännande och framför allt så är den otroligt vacker att se på tillsammans med den gula duken... Tack för receptet!

Kram!
Moa

Fröken Fräken 28 november 2012 12:41  

Det ser ju himla smaskigt ut! Men jag kan inte äta aprikoser längre efter en liten incident som involverade aprikos- och ädelostpaj. De två ingredienserna bör aldrig kombineras ;-S

Trädgården på Höjden... 28 november 2012 20:07  

skulle du kunna maila mig? jag får inte länken till din adress att fungera i min knasiga dator. har en liten fråga...

hälsar åsa
tradgardenpahojden@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggarkiv

Bloggintresserade

Fabriken

Fabriken
Fabriken

Copyright

All photos and text copyright Karin A fotografi 2010. Do not copy or use my work without my written permission. Thank you!

About This Blog

Välkommen till Karin A fotografi! Här på bloggen delar jag med mig av både smått och stort i vardagen. Besök gärna min hemsida för att se mer/fler bilder. Tack för att du kikar in!

Welcome to Karin A photography! My aim with this blog is to share pictures of both big and small things from my every day life. You are welcome to visit my homepage. Thanks for stopping by!

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP